Skip to content

Zakelijk investeren in zonnepanelen

Zakelijk investeren in zonnepanelen? Dat is altijd een goed idee. Maar ook particulieren profiteren al binnen enkele jaren van de opbrengst van zonne-energie. Directeur Bas Martinu weet er alles van. We vroegen hem alle ins en outs over particulier of zakelijk investeren in zonnepanelen.

We vallen meteen maar met de deur in huis: waarom zou je zonnepanelen kopen?

“Zakelijk investeren in zonnepanelen heeft wat mij betreft drie grote positieve effecten: je investeert in duurzaamheid, bespaart op je energierekening en je ontziet het milieu. De volgorde van die prioriteiten is voor iedereen anders, maar dát de voordelen groot zijn, is een gegeven.”

Opbrengst zonnepanelen is voor velen logischerwijs een sterk argument.

“Klopt, en dat geldt voor zowel ondernemers als particulieren. Het is overigens niet alleen de besparing op je energierekening die zonnepanelen kopen aantrekkelijk maakt. Ook de vele subsidies en btw-regelingen zijn vaak een extra reden. Zonnepanelen kosten namelijk aanzienlijk minder als je gebruik maakt van de subsidies en fiscale voordelen.”

Bovendien kan zonnepanelen kopen je bedrijf of woning energieneutraal maken.

“Dat is altijd ons doel: nul op de meter. Dat betekent dat je op jaarbasis net zoveel zonne-energie opwekt als je stroom verbruikt.”

En door stroom terug te leveren aan het elektriciteitsnet kun je zelfs toch nog wat bijverdienen?

“Dat is op zich waar, al zou ik mezelf in dat opzicht niet rijk rekenen. Een zonnepaneel kopen om uiteindelijk energie te gaan terugleveren is bepaald geen spectaculiair verdienmodel. Het teruglevertarief is relatief laag en de regelingen voor het terugleveren van zonne-energie zijn niet voor altijd. Ik zou voor particulier of zakelijk investeren in zonnepanelen altijd aanraden om vooral naar je eigen verbruik te kijken.”

Wat kosten zonnepanelen eigenlijk precies? Velen vragen zich af of zakelijk investeren in zonnepanelen lucratief (genoeg) is.

“In mijn optiek is zonnepanelen kopen altijd een goede investering. De terugverdientijd is zo’n zes à zeven jaar, terwijl zonnepanelen of pv-panelen gemiddeld 25 jaar meegaan. Natuurlijk heb je tussentijds kosten, zoals een nieuwe omvormer na zo’n tien jaar. Maar je verdient je investering al snel helemaal terug. En daarna maak je gewoon winst.”

“De terugverdientijd van zonnepanelen is zo’n zes à zeven jaar, terwijl ze gemiddeld 25 jaar meegaan”

Dan de twee andere positieve effecten: duurzaamheid en het milieu.

“Allebei even logische als belangrijke overwegingen. Als we onze kolencentrales minder belasten, zijn we duurzamer bezig en ontzien we het milieu. Persoonlijk vind ik dat een sterk argument voor de overweging: wel of geen zonnepanelen kopen? Ik wil graag een mooie wereld nalaten voor mijn kinderen en de andere generaties na ons. De behoefte aan energie zal alleen maar stijgen en onze bronnen zijn niet onuitputtelijk. Zonne-energie is in dat licht een uitstekend alternatief.”

Even kort de techniek in: hoe werken zonnepanelen eigenlijk?

“Zonnepanelen beschikken over vele zonnecollectoren. Iedere zonnecollector vangt zonne-energie op. Maar: zonne-energie is gelijkstroom, ofwel DC-stroom. Daarom heb je een ‘omvormer zonnepanelen’ nodig. Het woord zegt het al: een omvormer zet DC-stroom om naar wisselstroom, ofwel AC-stroom. En die heb je nodig om de zonne-energie te gebruiken in je elektriciteitsnet.”

Zonnepanelen of pv-panelen?

Zonnepanelen en pv-panelen zijn hetzelfde. De letters pv staan voor Photo Voltaic, doelend op de zonnecollectoren die licht omzetten in elektriciteit.

Omvormer zonnepanelen… Hoe weet je dat je goed zit?

“Zonder het te technisch te maken: los van de kwaliteit is het lekstroomgehalte het belangrijkste. Dat moet volgens de wet lager zijn dan 6 milliampère. Helaas zijn er nog steeds omvormers op de markt met een hoger lekstroomgehalte. En dat wil je niet, want weglekkende stroom beïnvloedt het rendement van je zonnepanelen én kan simpelweg gevaarlijk zijn. Voor ons is het een duidelijke zaak: aan de veiligheid van pv-installaties mag je nooit tornen. Daarom werken we alleen met omvormers van uitstekende kwaliteit, van betrouwbare leveranciers met wie we al jaren samenwerken.”

Moeten we nog meer weten over omvormers zonnepanelen?/

“Leuk om te melden is dat er al ontwikkelingen zijn waarbij we DC-stroom rechtstreeks kunnen inzetten in onze toepassingen, zonder omvormers dus. Er zijn bijvoorbeeld al lantaarnpalen die op gelijkstroom branden. Ook het opslaan van gelijkstroom in accu’s gebeurt al op grote schaal, bijvoorbeeld in elektrische voertuigen. Pas als het nodig is, wordt de stroom omgevormd naar wisselstroom.”

Terug naar de zonnepanelen zelf. Wat zijn nou eigenlijk de beste zonnepanelen?

“Wij werken het liefst met Duitse fabrikanten, omdat zij gewoon de beste zonnepanelen, omvormers en zonnecollectoren afleveren. En zelfs dan kiezen we alleen maar voor gecertificeerde partijen, die aansluiten bij onze eisen en gewenste specificaties. Gelukkig is dat voor ons allang geen zoektocht meer, want ons netwerk bestaat uit betrouwbare groothandels die exact weten wat we verwachten. Het zijn bepaald geen eendagsvliegen; met veel partijen hebben we al vijftig jaar een relatie. Zij komen gegarandeerd na wat ze beloven.”

“Voor ons een duidelijke zaak: aan de veiligheid van pv-installaties mag je nooit tornen”

Soms valt ook de term pvt panelen. Wat zijn dat?

“Pvt panelen zijn ook zonnepanelen, maar dan een combinatie waarbij warmte en stroom in dezelfde collector zijn verwerkt. Dat maakt pvt panelen een mooie oplossing voor stroom opwekken enerzijds, en warmte hergebruiken anderzijds. Denk bijvoorbeeld aan het verwarmen van water of een toepassing met een warmtepomp. Toch hebben pvt panelen ook nadelen. Ze zijn in de aanschaf duurder dan zonnepanelen en pvt panelen hebben bovendien een lager rendement.”

Hoe zit het met het onderhoud van zonnepanelen?

“Onderhoud aan zonnepanelen is belangrijk. Gelukkig is het vrij eenvoudig. Eens in de drie, vier jaar laat je de connectoren controleren. Verder raden we aan om je zonnepanelen ieder jaar te laten reinigen. Natuurlijk spoelt de regen veel vuil weg, maar voor een maximale opbrengst moet je je zonnepanelen goed schoon houden. Overigens helpen we je daarbij. We kunnen bijvoorbeeld van afstand zien wanneer zonnepanelen minder opbrengst realiseren. Voor ons een directe reden om in actie te komen.”

Eerder gaf je aan dat je bij zakelijk investeren in zonnepanelen steevast gaat voor ‘nul op de meter’. Lukt dat ook altijd?

“Nee, sommige projecten of bedrijven gebruiken nou eenmaal meer energie dan ze kunnen opwekken. En zelfs de grootste daken liggen een keer vol. Daarom zoeken we altijd naar panelen met de hoogste wattpiek, ofwel de beste zonnepanelen wat rendement betreft. Er zijn bijvoorbeeld al zonnepanelen die 450 wattpiek leveren, waar enkele jaren geleden zo’n 200 wattpiek nog de norm was. En de ontwikkelingen gaan gewoon door.”

Zou je dan niet juist moeten wachten met zakelijk investeren in zonnepanelen?

“Dat is altijd een lastige kwestie. Want waar wacht je op? Wanneer is het moment wél geschikt voor zakelijk investeren in zonnepanelen? Een oplossing kan zijn om zonnepanelen kopen te spreiden over meerdere jaren. We hebben al veel klanten geholpen met een doordacht meerjarenplan voor zonnepanelen. We gebruiken dan bijvoorbeeld dikkere kabels, die een uitbreiding van je pv-panelen prima aankunnen. Dat is een stuk voordeliger dan jaar in, jaar uit nieuwe kabels leggen. Zo geven we invulling aan ons motto: de juiste techniek op het juiste moment. Mét een doorkijk naar de toekomst!”

Wat kost een zonnepaneel eigenlijk? En worden ze in de toekomst goedkoper?

“Wat kost een zonnepaneel? Die vraag is niet eenduidig te beantwoorden. Ik verwacht niet dat de prijs in de toekomst veel zal dalen. De winst zit hem eerder in een steeds hogere wattpiek. Je krijgt dus meer opbrengst voor hetzelfde geld. Maar goed, morgen kan het altijd beter zijn. Ik zou zeggen: zakelijk investeren in zonnepanelen doe je nooit te vroeg. Want als je vandaag start, komt het terugverdienmoment meteen dichterbij. En met een slim ontwerp van je pv panelen ben je altijd voorbereid op de dag van morgen.”

Het is dus lastig te zeggen wat zonnepanelen kosten. Kun je wel iets zeggen over ‘opbrengst zonnepanelen’? En hoeveel zonnepanelen heb je nodig?

“Standaard voorspellingen doen is eigenlijk niet mogelijk. Ga maar na: iedere situatie is anders. De ligging van je pand, de constructie van je dak, de draagkracht, weersinvloeden, schaduwfactoren… Het speelt allemaal een rol. Veel liever geven we een gericht advies, specifiek afgestemd op je unieke locatie en omstandigheden. Daarin geven we ook aan hoeveel zonnepanelen ideaal zijn. En dat advies kunnen we dankzij onze ervaring snel geven, vaak al na een eerste inventarisatie.”

Nog even een feitje. Ligt het ideale zonnepaneel plat of ietsje schuin?

“Een hellingshoek van zo’n 15 graden is in vrijwel alle gevallen de beste opstelling. Dan spoelt de regen het meeste vuil eraf en blijft de windbelasting laag. Ook hier is het oordeel van een erkend installateur belangrijk. Die kan de juiste hellingshoek van je zonnepanelen bepalen. Zo haal je het maximale rendement uit je pv-installatie.”

Maakt het dan ook niet uit of je zonnepanelen plat dak-geschikt zijn of niet?

“Zonnepanelen plat dak zijn identiek aan zonnepanelen voor hellende daken, dat is logisch. Het verschil zit hem in de hellingshoek. Tijdens de installatie houden we altijd rekening met de ondergrond, zodat alle zonnepanelen plat dak-geschikt zijn.”

Samenvattend: zakelijk investeren in zonnepanelen, particulier investeren in zonnepanelen – een goed idee?

“Zakelijk investeren in zonnepanelen is zeker aan te bevelen, en ook voor particulieren levert zonnepanelen kopen alleen maar voordelen op. Het is een schone oplossing, die je al snel geld oplevert. Bovendien heeft zakelijk investeren in zonnepanelen geen invloed op de horizonvervuiling. Er zijn kansen genoeg, er liggen in ons land nog heel wat daken leeg die geschikt zijn voor zonnepanelen. Mijn advies: altijd doen. Zowel jezelf, je omgeving als je nageslacht bewijs je een grote dienst met particulier of zakelijk investeren in zonnepanelen.”

“Zakelijk investeren in zonnepanelen heeft alleen maar voordelen”

Icoon voor contact met één van onze Martinu adviseurs

Met ons is het fijn schakelen

We staan graag naast onze opdrachtgevers. Onze adviseurs verdiepen zich graag in uw situatie, zijn goed bereikbaar en beantwoorden uw vragen met plezier. Dat maakt het extra fijn schakelen.